Cartea:   » »

Cărți

Rugaciune ce se face cand cade ceva spurcat sau necurat in vasul cu vin, untdelemn sau miere

Rugăciune ce se face când s-a întâmplat să cadă de curând ceva spurcat sau necurat în vasul cu vin, cu untdelemn, cu miere, sau cu altceva

 

Se cuvine ca necurăţia căzută să fie scoasă îndată şi să fie aruncată afară şi să se toarne într‑alt vas vinul sau untdelemnul; iar vasul cel golit să fie spălat pe dinăuntru şi pe din afară. Iar preotul, luând cădelniţa, cădeşte pe dinăuntru şi pe din afară vasul cel spălat şi toarnă în el apă sfinţită de la Botezul Domnului, făcând chipul crucii de trei ori. Apoi toarnă în el vinul sau untdelemnul şi, cădind, se roagă aşa:

 

Domnului să ne rugăm.

(letrină două rânduri) Sfinte Doamne, Dumnezeul nostru, Care prin venirea Ta cea plină de îndurare pe pământ ai stricat toată necurăţia vrăjmaşului; Cel ce ai învăţat că nu spurcă pe om cele ce intră în gură, ci că toate sunt curate pentru cei curaţi; Cel ce prin vasul cel ales, Apostolul Tău Pavel, ne‑ai învăţat pe noi să credem că toate cele zidite de Tine sunt bune, şi să nu socotim nimic de lepădat din cele ce se sfinţesc prin cuvânt dumnezeiesc şi prin rugăciunea cea către Tine, Însuţi binecuvintează vinul acesta (sau orice ar fi, să se numească aici) cu harul Tău, prin turnarea acestei ape sfinţite. Şi toată şovăirea pentru spurcăciunea sau jigania ce a căzut în el, după meşteşugirea vicleanului, depărteaz‑o din gândul robilor Tăi, ca să fie tuturor celor ce vor bea din acesta (sau: vor mânca din acesta) spre veselie; şi dă tuturor celor ce vor gusta din el, în sfinţenie şi în cuget curat să se apropie de preacuratele Tale Taine. Că Tu eşti Cel ce binecuvintezi şi sfinţeşti toate şi Ţie slavă înălţăm împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

 

Apoi gustă mai întâi preotul din el şi dă şi celor din casă. Iar de se va întâmpla ca jivina căzută să fi putrezit din pricina şederii timp îndelungat în vas, trebuie să se verse cele din vas şi să nu mai guste nimeni din ele.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul