Cartea:   » »

Cărți

Randuiala pentru Aghiasma mica dupa Pasti

Rânduiala pentru aghiasma mică

aşa cum se face după Paşti, în toată Săptămâna Luminată, până la duminica Tomii

După ce binecuvintează preotul, cântă el însuşi: Hristos a înviat… (se cântă o dată de preot şi de două ori de cântăreţi). Apoi stih: Înviază Dumnezeu risipindu‑se vrăjmaşii Lui… toate pe rând. Şi iarăşi preotul: Hristos a înviat… Cântăreţii: Şi celor din morminte viaţă dăruindu‑le (de trei ori). Apoi zice diaconul sau preotul cel mai mare ectenia mare şi ecfonisul. După aceea canonul Paştilor pe 8 sau pentru grabă pe 6. La Cântarea a 3‑a, ectenia mică şi ipacoi: Venit‑au mai înainte de dimineaţă cele ce au fost cu Maria…

La Cântarea a 6‑a, ectenia mică, condacul Paştilor şi icosul. Apoi prochimenul, Apstolul şi Evanghelia. Învierea lui Hristos văzând… (de 3 ori) şi Înviind Iisus din mormânt… (de 3 ori). Apoi urmează Cântarea a 7‑a, până la sfârşit. Şi după toate cântările se zice: Hristos a înviat… (de 3 ori). Asemenea şi după Cântarea a 9‑a, iar ectenia şi luminânda (de trei ori). Apoi rugăciunile Aghiasmei şi după rugăciuni, în loc de: Mântuieşte, Doamne poporul Tău… când afundă preotul Sfânta Cruce în apă cântă: Hristos a înviat… (o dată preotul şi de două ori cântăreţii). După aceea stihirile Paştilor cu stihurile lor şi după sfârşitul stihirei, Slavă…, tot: Hristos a înviat până se botează tot poporul. Iar de este Litie afară din mănăstire, la întoarcere, se cântă canonul Paştilor sau numai irmoasele, cum va fi voia celui mai mare.

Cuvinte cheie: , , , ,

 • Pateric

  pateric.ro
  Siteul Pateric.ro a fost lansat în martie 2008, și cuprinde peste 800 de învățături.
  Vizitează siteul
 • Molitfelnic

  molitfelnic.ro
  Molitfelnicul e o carte ortodoxă de rugăciuni. Molitfelnic.ro reprezintă o colecție online a acestora. Siteul a fost lansat în 2011.
  Vizitează siteul
 • Psalm

  psalm.ro
  Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic.
  Vizitează siteul
 • Ceaslov

  ceaslov.ro
  Ceaslovul este cartea de bază a citețului și a cantorului (spre deosebire de Euchologion, care conține textele folosite de preot și diacon).
  Vizitează siteul
 • Acatist

  acatist.ro
  Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfintilor pe langa Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbavi la vreme de nevoie si de necaz.
  Vizitează siteul
 • Apocrife

  apocrife.ro
  Apocrifele sunt cărți pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaște ca inspirate și autentice și nu le admite în Sfânta Scriptură.
  Vizitează siteul
 • Evanghelie

  evanghelie.ro
  Cuvântul Evanghelie provine din grecescul ευαγγέλιον sau evangelion care înseamnă Veste Bună. Pentru creștini vestea bună are ca scop prezentarea intervenției lui Dumnezeu în lume prin Isus Hristos.
  Vizitează siteul
 • Liturghie

  liturghie.ro
  Sfânta Liturghie este slujba principală şi centrală a Bisericii Ortodoxe.
  Vizitează siteul
 • Filocalie

  filocalie.ro
  Filocalia este o culegere din scrierile pustnicilor, monahilor, clericilor ortodocși.
  Vizitează siteul